روشنایی ساختمان مسکونی با برترین روش های نورپردازی
به گزارش مجله باهام، نورپردازی های داخلی ساختمان صرفا به معنای تامین نور مورد احتیاج یک محیط نیست، بلکه به معنای ایجاد فضای مناسب با به کارگیری دانش نورپردازی، برای ایجاد محیطی سالم تر با زیبایی بیشتری است. روشنایی ساختمان مسکونی، اولین و مهم ترین بخش بنا می باشد که در معرض دید بوده و می تواند بیشترین تاثیر را بر روی جذب افراد داشته باشد.

شدت و رنگ نور، جلوه های بصری و معین زاویه نورپردازی از جمله مواردی هستند که در روشنایی ساختمان مسکونی مهم می باشند که از جمله آنها می توان به روشنایی اضطراری، روشنایی امنیتی، روشنایی برجسته با چراغ های دفنی، وال واشر و پروژکتور اشاره نمود. مهم ترین هدف از نورپردازی این است که جنبه های معماری ساختمان در چشم بیننده برجسته و نمایان شوند. در ادامه این گزارش بیشتر درباره روشنایی ساختمان مسکونی صحبت می کنیم.
نورپردازی ساختمان
نورپردازی ساختمان یکی از مهم ترین عوامل جلب توجه و ایجاد جذابیت بصری در ساختمان ها است. این فرآیند شامل استفاده از چراغ ها و ابزار های نورپردازی برای روشن کردن و نورانی کردن ساختمان به شکلی زیبا و هنری می باشد.
روشنایی ساختمان مسکونی یک هنر و علم قدیمی است که به طور گسترده در سراسر دنیا مورد استفاده قرار می گیرد. در نورپردازی ساختمان از انواع مختلف چراغ ها و ابزار های نورپردازی مانند پنل ال ای دی و جت لایت ها، پروژکتور های نورپردازی، سیستم های نورپردازی خیابانی و … استفاده می گردد.
نورپردازی ساختمان علاوه بر افزایش جذابیت ساختمان، باعث زیبا شدن شهر، کوچه و خیابان هم می گردد. ساختمان ها نقش پر رنگ و با اهمیتی در ایجاد و شکل گیری حال و هوای شهر دارند. با نورپردازی می توان ویژگی های فرمی، بافت، جنس و رنگ ساختمان ها را به رخ کشید.
عوامل مهم در روشنایی ساختمان مسکونی
از اصولی که هنگام نورپردازی نمای ساختمان مسکونی باید به آن توجه داشت، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
هماهنگی نور ها با متریال ساختمان
نور های به کار رفته در نورپردازی را به گونه ای انتخاب کنید که با نوع مصالح و متریال به کار رفته در ساختمان هماهنگی داشته باشد. نورهایی که به شیوه نادرست نما را روشن می نمایند، نتیجه عکس داشته و باعث می شوند ساختمان زشت و گیج نماینده به نظر برسد.
عدم سازگاری روشنایی ساختمان مسکونی با ساختمان های مجاور نه تنها زیبایی در پی ندارد؛ بلکه باعث آلودگی نوری می گردد. بعلاوه باید رنگ نور استفاده شده با نوع مصالح و متریال به کار رفته در ساخت پروژه هماهنگ باشد.
رنگ و شدت نور
یکی از مهم ترین اصولی که در نورپردازی نمای خارجی ساختمان باید رعایت گردد، رنگ و شدت نور هایی است که در نمای خارجی ساختمان به کار می روند. در نمای خارجی ساختمان از نورهای رنگی کمتر استفاده می گردد، بنابراین اگر قصد دارید ساختمان را به لحاظ حجمی معرفی کنید، باید از شدت نورهای متفاوت بهره ببرید.
جزئیات ساختمان را به گونه ای روشن نکنید که کل ساختمان درخشان گردد. اغلب رنگ های آبی، سفید و زرد ملایم جزء نورهای فانتزی و پرطرفدار هستند که یا به صورت تک و یا به شکل ترکیبی در روشنایی ساختمان مسکونی به کار گرفته می گردد.
هدف از نورپردازی ساختمان، چشم نوازی بیشتر و جلوه ظاهری بنا می باشد، بنابراین باید از بکارگیری رنگ هایی با شدت نور زیاد اجتناب کنیم در غیر این صورت، چشم افراد را آزار می دهد و از نگاه کردن به آن در هنگام شب فراری می شوند.
مخفی کردن منبع نور
در زمان نورپردازی نمای بیرونی ساختمان بسیار مهم است که سرچشمه و منبع نور مخفی باشند. در غیر این صورت احتمال بهم ریختگی نمای ساختمان را درپی دارد. این موضوع اهمیت بالایی دارد و به عنوان یکی از روش های نوین روشنایی ساختمان مسکونی شناخته می گردد.
برجسته کردن عناصر نما
مهم ترین هدف از نورپردازی این است که جنبه های معماری در ساختمان در چشم بیننده برجسته و نمایان شوند. نورپردازی باید در نقاطی از قبیل ایوان ها، گچبری ها، قاب پنجره ها، فرورفتگی ها و قوس ها در هر نقطه ای از نمای بیرونی ساختمان که المان طراحی در آن به کار رفته، مشاهده گردد.
انواع لامپ های نورپردازی
در ادامه با انواع لامپ ها و ابزار های نورپردازی آشنا می شویم:
وال واشر
یکی از معروف ترین تجهیزات نورپردازی وال واشر ها هستند که مدل روکار آنها شامل تعدادی لامپ ال ای دی است که مصرف انرژی کم و نوردهی بالایی دارد.
مهتابی ال ای دی
براکت ال ای دی یک نوع سیستم روشنایی مدرن است که جایگزین مهتابی های قدیمی شده اند. مهتابی ال ای دی شاه چراغ مزایایی همانند شار نوری بهتر، مصرف انرژی پایین، طول عمر بالا، نور مطبوع و روشن شدن سریع دارد.
پروژکتورها
یکی از پر قدرت ترین و مقاوم ترین چراغ ها برای روشنایی ساختمان مسکونی، پروژکتور ها هستند که به صورت خطی هم مورد استفاده قرار می گیرند.
جت لایت
یکی از پرکاربردترین چراغ های نورپردازی جت لایت ها هستند که بر روی زمین نصب می شوند و نور خود را به سمت بالا پرتاب می نمایند.
انواع روش های نورپردازی
برای روشنایی ساختمان مسکونی از روش های متفاوتی جهت نورپردازی استفاده می نمایند مانند:
- نورپردازی نرم و یکدست در کل ساختمان
- نورپردازی به سبک جزیره ای در بیرون از ساختمان
- نورپردازی محوطه ای در چراغ های بیرونی ساختمان
- نورپردازی درون و برون در لبه های خطوط به کار رفته در نمای خارجی ساختمان
نورپردازی ساختمان چه زمانی باید انجام گردد؟
شما می توانید نورپردازی را همزمان و بعد از ساخت ساختمان انجام دهید، اما اگر این کار را همزمان با ساخت بنا انجام بدهید، در هزینه ها و وقت خود صرفه جویی نموده و نتیجه کار هم بهتر می گردد. از مهم ترین چراغ ها و تجهیزات نورپردازی می توان به وال واشر ها، پروژکتور ها، پنل های ال ای دی و… اشاره نمود.
در حال حاضر چراغ های ال ای دی کمترین مقدار مصرف برق را دارند. انواع نورپردازی های ساختمان به سبک نرم، خشن، نمای داخلی و خارجی ساختمان، جزیره ای و … انجام می شوند. توجه داشته باشید ساختمان ها نقش پررنگی در ایجاد و شکل گیری حال و هوای شهر دارند، پس در انتخاب برترین نوع نورپردازی برای این سازه ها، ضروری است دقت کافی را داشته باشید.
چقدر می پسندید؟
منبع: اتاق